Elektronik İmza – Sık Sorulan Sorular

Elektronik İmza Nedir? Elektronik İmza Nerelerde Kullanılır?

Kimlik doğrulamak amacı taşıyan elektronik veriye verilen addır. Günlük hayatta internet üzerinden yapılan işlemlerde ıslak imza gibi imzalama işlemi yapılmasını sağlamaktadır. 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile yasallaşmış olan bu imza türü, imzalayanın kimliği netlik taşıdığı için resmi nitelik taşır. Kısaca elektronik imza nedir sorusunun cevabı, kişinin dijital imzası olarak tanımlanabilir.

Elektronik imzaya sadece gerçek kişiler sahip olabilir. Tüzel kişilikler (şirketler ve kuruluşlar) işlem yapmaya yetkili gerçek kişiler üzerinden e-imza sahibi olabilirler. E-imza ile ıslak imzanın tüm yasal prosedürleri sağlanmaktadır. Ayrıca imzalama işlemi esnasında gönderilmiş olan bilginin doğruluğu ve değişmediği kayıt altına alınır. E-imza ile imzalama işleminde kişinin kimliği doğrulanır ve kayıt altına alınır. Bu yüzden yapılan işlemlerin inkar edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Bu da birçok ticari ve resmi işlemler için yasal dayanak sağlar.

E-imza kolaylığın yanında tasarruf konusunda da avantaj sağlar. Hem işlemlerin çabucak yapılması ile zamandan tasarruf sağlarken, diğer yandan da evrak tasarrufu sağlayarak doğaya katkıda bulunur. Kamuda kullanılan e-imza sayesinde bürokratik yoğunluk önlenerek işlemlerin daha hızlı yapılması sağlanır.

elektronik imza

Elektronik İmza Başvurusu Nasıl Yapılır? Elektronik İmza Nasıl Alınır?

Elektronik imza nasıl alınır konusunda birçok yöntem olsa da en kolayı online başvuru yaparak e-imza sahibi olmaktır. Firmamıza yapacağınız online elektronik imza başvurusu ile kısa sürede e-imza sahibi olabilirsiniz. Öncelikle elektronik imza başvurusu formunu eksiksiz bir şekilde doldurun. Elektronik imza başvurusu formunu göndermenizin ardından yönlendiğiniz sayfada kredi kartı veya banka kartı ile ödemenizi yapın. Ödeme onayınızın ardından kısa süre içerisinde e-imzanız size ulaştırılacaktır. Elektronik imza başvurusu ile  1 yıllık, 2 yıllık ve 3 yıllık seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Not: E-imzanız var ancak yenileme işlemi yapmak istiyorsanız elektronik imza başvurusu sayfasından sipariş oluşturmamalısınız. E-imza yenileme işlemleri için yenileme formunu doldurarak yenileme siparişi oluşturmalısınız.

Eğer kamu kurumunda çalışıyorsanız kişisel olarak başvuru yapmanız gerekmemektedir. Kurumunuza başvurarak adınıza TÜBİTAK UEKAE’ye başvuru yapılarak e-imzanız size ulaştırılacaktır. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından kamu kurumlarında kullanılması gereken e-imza türleri belirtilmiştir. Bu e-imzalar dışında herhangi bir sertifikaya sahip e-imzayı kullanmanız mümkün olmamaktadır.

Noter Kanalıyla Elektronik İmza Nasıl Alınır?

Elektronik imza başvurusu formunun çıktısını alarak kimliğiniz ile birlikte noterde onaylatarak da başvuru yapabilirsiniz. Noterden aldığınız belge ile birlikte ödeme dekontunuzu tarafımıza ilettiğinizde sipariş işleminiz başlatılacaktır.

elektronik imza
Elektronik İmza - Sık Sorulan Sorular 3

ZElektronik İmza İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Başvurular için online başvuru formunu doldurmanız gerekmektedir. Sizden kimlik, ehliyet ya da pasaportunuza ait fotoğraf talep edilecektir. Bunun dışında kurumsal başvuru yapılıyorsa kuruma ait imza sirküleri, ticaret sicil belgesi, taahhütname talep edilecektir. E-imza başvurusu yapan yetkilinin ismi mutlaka imza sirkülerinde yer almalıdır. Aksi takdirde kurum tarafından bu kişiye verilmiş yetki belgesi talep edilecektir. Ayrıca bu kişinin kimlik belgesi de gerekmektedir.

Elektronik İmza Nerelerde Kullanılır?

  • Tüm e-devlet uygulamalarında e-imza ile giriş yapabilir ve kimlik doğrulama gerektiren işlemleri sorunsuzca yapabilirsiniz.
  • UYAP portal üzerinde tüm işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  • Kayıtlı elektronik posta(KEP) işlemlerinde,
  • Pasaport başvurularında,
  • ALES, KPSS gibi resmi sınav başvurularında,
  • EKAP gibi kamu alım platformlarında işlem yapabilmek için,
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun portalı üzerinde sigortalılık ya da emeklilik işlemleri için,
  • Güvenlik güçlerinin  kullandığı POLNET ağı üzerinde işlem yapabilmek için,
  • Gümrük idarelerince kullanılan GİMOP ağı üzerinde,
  • Patent başvurularında ve diğer patent işlemleri için Türkiye Patent Enstitüsü sitesi üzerinde,
  • Bankalara gönderilen işlem talimatlarında,
  • Uzlaştırıcı ve bilirkişi işlemlerinde,
  • Özel veya kamu kurumları ile kurulacak olan ticari işlem ya da iş akdi esnasında sözleşme imzalanması amacıyla,
  • Kamu kurumları arasında sağlanacak koordinasyonun hızlı ve etkili olması amacıyla,
  • MERSİS ve MERNİS sistemleri üzerinde,
  • Sağlık Bakanlığı’na ait e-reçete, e-nabız ve hekim randevu sistemi (MHRS)’nde,
  • Milli Eğitim Bakanlığı’na ait e-okul, EBA ve diğer portallarda,
  • Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ait TAKBİS gibi portallar üzerinde,
  • Kamu ya da özel sektöre ait ihale başvurularında,
  • Devletten talep edilen destek ödemelerinde,
  • Şirket, dernek, vakıf gibi kuruluşların genel kurul kararlarını imzalamakta,
  • Bunların dışında kalan ıslak imza ile imzalanması gereken her işlem ve evrakta kullanılabilir.

Elektronik İmza Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

E-imza yenileme işlemi için yapmanız gereken tek şey online yenileme formunu doldurmaktır. Formu doldurduktan sonra ödeme işlemini yaparak yenileme işlemini tamamlayabilirsiniz. Ödeme işlemi tamamlandıktan sonra uygulama üzerinden giriş yapın. Aktivasyonu Başlat butonuna tıklayarak bir sonraki ekrana geçin. Burada siparişinize ait detaylar görüntülenecektir. Kontrol ettikten sonra Aktive Et butonuna tıklayın. Sertifika yükleme işlemi tamamlandığında süre uzatımına dair bir uyarı göreceksiniz. Bu uyarıyı gördüğünüzde işleminiz tamamlanmış olacaktır. Yenileme işlemi için elektronik imza başvurusu yapılmamaktadır.

E-imza yenileme işlemini bitiş süresinin 3 ay kalmasından itibaren başlatabilirsiniz.

Elektronik İmza Şifremi Nasıl Değiştirebilirim?

E-imzanızı bilgisayarınıza taktıktan sonra uygulama üzerinden giriş yapınız. Şifremi unuttum butonuna tıklayınız. Ardından telefonunuza gelen şifreyi ekrandaki alana giriniz. Yeni şifrenizi 2 defa girdikten sonra işlemi bitirin. Artık yeni şifrenizi kullanabilirsiniz.

PDF Dosyalarını E-imza ile Nasıl İmzalayabilirim?

Birçok özel ve kamu kuruluşuna ait belgeler ve formlar pdf formatı olarak sunulur. Gelişmiş pdf okuma yazılımları ile arayüze giriş yapmadan bu uygulamalar üzerinden dijital imzalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için ücretsiz Adobe Acrobat Reader uygulamasını kullanabilirsiniz.

Acrobat Reader’ı açtıktan sonra Tercihler menüsünden Güvenlik sekmesine giriş yaparak Başlangıç’ta Korumalı  Mod seçeneğini kaldırın. Daha sonra uygulamayı kapatıp tekrar başlatın. Yine Tercihler menüsünden İmzalar  kısmına giriş yapın. Kimlikler & Güvenilir Sertifikalar kısmındaki butona tıklayın. Açılan menüde sol tarafta e-imzanıza ait yüklü sertifikalar görüntülenecektir. Buradan sertifikanızı seçerek Modül Ekle butonuna tıklayınız. Açılan sayfada C:\Windows\System32 üzerinde akisp11.dll dosyasını seçin. Üzerinde artı bulunan simgeye tıkladıktan sonra işlemin tamamlanmasını bekleyin. İşlem tamamlandığında elektronik imza PIN kodunuz sorulacaktır. İmzalama İçin Kullan seçeneğine tıkladıktan sonra işlem tamamlanacaktır.

Bu işlemlerin akabinde açtığınız pdf dosyalarında Dijital Olarak İmzala butonuna tıklayarak e-imza ile imzalama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-imza Bloke İşlemi Nedir? Nasıl Kaldırılır?

E-imza ile giriş yapmak istediğinizde PIN kodunuzu 3 kez hatalı girerseniz şifreniz güvenlik nedeniyle bloke olacaktır. Bu durumda size verilen PUK kodunu girmelisiniz. PUK kodunun 3 kez yanlış girilmesi durumunda e-imzanız kullanılmaz hale gelecektir. Bu durumda tekrar elektronik imza almanız gerekecektir.

E-imza Sertifikasında Hangi Bilgiler Yer Alır?

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu’nda e-imza sertifikasında yer alması gereken bilgiler net bir şekilde belirtilmiştir. Bunlara değinecek olursak;

  • Sertifikanın nitelikli olduğuna dair bir ibarenin yer alması,
  • Sertifikayı sağlayan kuruluşun açık bilgileri ve kurulduğu ülke bilgisi,
  • İmza sahibinin kimlik bilgileri,
  • İmza sahibine ait imza doğrulama verisi,
  • Sertifikanın başlangıç ve bitiş süreleri,
  • Sertifikaya ait seri numarası,
  • Sertifika yetkilendirilmiş bir kişiye aitse yetkinin detayı ve yetkili bilgileri,
  • Mesleki bilgiler veya ünvanlar (bu bilgi seçime bağlıdır),
  • Sertifikanın kullanım detayları ve maddi yükümlülüklerine ait bilgiler,
  • Hizmet sağlayıcının sertifikada yer alan bilgilerin doğruluğunu ispatlayan dijital imzası.

E-imza Mali Mühür Olarak Kullanılabilir mi?

Elektronik imza nedir başlığında da değindiğimiz gibi, e-imza sadece gerçek kişiler için oluşturulabilir. Tüzel kişilikler için oluşturulamaz. Mali mühür ise tüzel kişiliklere ve kurumlara verilen elektronik bir mühürdür. Defter, fatura vb. evrakların dijital olarak mühürlenmesini sağlar. Bu açıdan baktığımızda elektronik imza mali mühür yerine geçmemektedir. Eğer tüzel kişiliğin e-imza gereksinimi varsa şirket yetkilisi yoluyla başvurarak edinebilmektedir.

E-imza ile İlgili Sorunlarda Nereden Destek Alabilirim?

Elektronik imza ile ilgili karşılaştığınız sorunlarda destek ekibimize başvurarak yardım talebinde bulunabilirsiniz. Gerek telefonla, gerek mesajlaşma yoluyla destek talebiniz karşılanacaktır. Ayrıca uzaktan masaüstü bağlantısı yoluyla uzman ekibimiz tarafından gerekli işlemleriniz kolaylıkla yapılabilmektedir. Uzak masaüstü bağlantısı desteğinde ilgili yönergeleri izlemek yerine işlemler sizin yerinize ekibimiz tarafından yapılır.

Yorum Yok

Sorry, the comment form is closed at this time.