E-imza Nedir ?
E-İmza Nedir?
E-imza Nedir ?
Kişinin kendine has onayı olarak kabul edilen imza uzun yıllardır resmi belgelerde kullanılmaktadır. Kişinin okuduğu veya yazdığı bilgileri onayladığı anlamına gelen ıslak imza günümüze e-imza olarak kullanılmaya devam etmektedir. Teknolojinin ilerlemesi ile artık birçok alanda hizmetler online olarak hazırlanmış kurumlar aracılığıyla yapılmaktadır. İşte web sitesinde yapılan resmi işlerle onaylama amacı ile e imza kullanılması söz konusu olmaktadır.
Islak imza olarak adlandırılan ve kalemle atılan imza artık yerini yavaş yavaş elektronik imza dediğimiz e-imza hizmetine bırakmıştır. Web ortamında yapılan işlerde güvenli işlem yapılması için onay anlamı taşıyan e-imzanın kullanılması gerekmektedir. Eimza nasıl hazırlanır ve kişiye özel hale nasıl getirilir konuları merak edilen konular arasında yer almaktadır.

E-İmza Nasıl Oluşturulur?
Nasıl ki ıslak imza kişiye ait bir semboldür ve hukuki bağlayıcılığı vardır. E-imza hizmeti de kişiye ait olup hukuki anlamda kişinin kalemle attığı imza ile aynı şartlara bağlıdır. İşte bu imzanın oluşturulması ve güvenli bir şekilde kullanılabilmesi için bu alanda hizmet sunan yazılım firmalarından biri ile iletişime geçmek gerekmektedir. Elektronik imza alabilmek için hazırlanmış olan uygulamayı kullanacağınız cihaza indirmeniz gerekmektedir. Uygulamayı açtığınızda sizden kişisel bazı bilgilerinizi buraya girmeniz istenecektir.
E-imza hazırlama yetkisi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafında belli firmalara verilmiştir. Bu firmalardan biri ile iletişime geçtiğinizde size ait bir elektronik imza hazırlanması konusunda yardımcı olunacaktır. Bu hizmetin verilmesi sırasında sizden istenen bilgilerin doğru bir şekilde verilmesi ve adres ve kimlik doğrulamasının yapılması gerekmektedir. Bütün bu bilgilerin doğrulanmasının ardından size ait e-imzanız ile internet üzerinden işlerinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
E-İmzanın Özellikleri Nelerdir?
5070 Sayılı Kanunda belirtildiği gibi internet ortamında hazırlanan belgelere eklenen ve kişinin kullandığı imzası yerine geçen imzaya e-imza denilmektedir. E imza kullanımı sırasında sorun yaşamamak için bu konuda yetkisi bulunan firmalardan bu imzayı almak gerekmektedir. İnternet ortamında ortaya çıkabilecek güvenlik sorununun önüne geçilmesi ve imzanın online ortamlarda kullanımı olarak e-imza hazırlanmaktadır.
Bu imza kişisel bilgileri içeren ve sadece o kişiye ait olan bir onay hükmündedir. Islak imza hep aynı şekilde oluşturulan karakter olarak bilinir. E imza ise çeşitli sembollerden, harflerden ve karakterlerden oluşan bir veri olarak hazırlanmaktadır. Veri şeklinde hazırlanması güvenli olmasını sağlamaktadır. Hazırlanan bu imzanın kullanımı sırasında kimlik doğrulama ve bu bilgilerin onaylanması, veri bütünlüğünün bulunması ve inkar edilmezlik en önemli özellikler olarak bilinmektedir.
E-imzanın Kullanım Alanları
Elektronik imza almak için yapılan başvurular kişisel ve kurumsal olarak farklı şekillerde yapılır. Kişisel e-imza alabilmek için kişinin TC kimlik numarasının açıkça yer aldığı bir kimlik belgesinin aslı ile taahhütname ve başvuru formu gerekmektedir. Kurumsal e-imza alabilmek için ise son 6 ay içerisinde ilgili kurumlardan alınmış ticaret faaliyet belgesi, başvuruda bulunacak olan kişinin TC kimlik numarasının bulunduğu bir kimlik belgesi, imza sirkülerinin fotokopisi, başvuru formu ve taahhütname gereklidir.

E-imza Nedir ? sorusunu sorduğumuzda bunları da bilmemiz gerekmektedir. E-imza ile resmi olarak yapılabilecek işlemler şu şekilde sıralanabilir:
- E-Devlette yapılacak işlemlerde
- İmza kullanılması zorunlu olan kamu uygulamalarında
- Kayıtlı elektronik posta olarak adlandırılan sistemde
- Bankacılık işlemlerinde
- Mersis uygulaması üzerinden yapılan ticari sicil çalışmasında
- Elektronik arşiv olarak adlandırılan e-arşivin onaylanması işlemlerinde
- Entegrasyon uygulamalarında ve kurum içi işlemlerde
- Dış ticaret alanında ve gümrük işlemlerinin yapılmasında
- Kurumlar arasındaki yazışmalarda ve resmi işlemlerde
Bunların yanında tüm ıslak imza gerektiren resmi kurum yazışmalarında ve ticari işlemlerde e-imza kullanılması söz konusudur. Islak imza ile hukuk anlamında aynı özelliklere sahip olan elektronik imzanın kullanım alanı çok geniş olmakla birlikte bazı alanlarda kullanılmamaktadır. Evlilik, veraset ve intikal işlemlerinin yapılmasında, üçüncü tarafın şahitliğini gerektiren alım satım işlemlerinde eimza kullanımı geçerli olmamaktadır.