Neden E-imza ?
E-imza
Teknolojinin baş döndürücü gelişimi pek çok alanda olduğu gibi kamu ve özel sektör iş hayatında zorunlu bazı değişimlerin yapılmasını zaruri kılmıştır.Bilgi teknolojileri alanındaki ortaya çıkan ürünlerin tüm dünya genelinde hızla uygulamaya konulması dijital bir Dünya tanımının da ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Kamu ve özel sektördeki iletişimde artık hız ve güvenlik çok ön plana çıkmıştır. Elektronik imza bunlardan biridir. 2004 yılında ülkemizde, daha öncesinde Amerika ve Avrupa da kullanılmaya başlanması, günümüzde ise artık bir zorunluluk haline gelmesi bu gelişmelerin bir sonucudur. Son yıllardaki e-imza kullanımının katlanarak artması, pek çok ülkede bu tür uygulamaların teşvik edilmesi dijital dünyanın gerisinde kalmamak için atılan adımlardır. Peki eimza nedir ve ne işe yarar? Kimler elektronik imza kullanabilir, kullanımı kolay mıdır? Bu ve buna benzer tüm sorularınıza bu yazımızda bulabilirsiniz.
E-İmza Nedir. Ne zaman Kullanıma Sunulmuştur?
E-imza herhangi bir belgeye kişi veya kurumlarca atılan ıslak imzalarınelektronik ortamdaki karşılığıdır. Eimza ıslak imza ile aynı statüdedir. Eimza almak isteyenler BTK( Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) tarafından ile yetkilendirilmiş Elektronik Servis Hizmet Sağlayıcı firma ve kuruluşlar tarafından verilmektedir. Devlet ve kamu yapısındaki bürokratik işleyişteki hızlandırmak ve çağın getirdiği hızı yakalamak ve bunun yanında basılı belge ve iş gücü yükünü azaltmak, zaman tasarrufu sağlamak ve kırtasiye masraflarını düşürmek amacı ile kamu ve özel sektörde kullanıma sunulan eimza, 15 Ocak 2004 tarihi 5070 sayılı Elektronik İmza (Eİmza olarak bilinmektedir) kanunu ile yasallaşmış ve kullanıma sunulmuştur.
Elektronik İmza Nasıl Alınır?
Son güncellemeler ışığında Eimza almak istiyorsanız size bu konuda destek sunan yetkili servis sağlayıcılarından biri olan www.istanbuleimza.com üzerinden hızlıca alabilirsiniz. Yerinizden kalkmadan öncelikli olarak +90 850 302 5834 ücretsiz danışma hattından yeni e-imza danışmanlık hizmeti alabilir ve gerekli olan belge, evrak ve dokümanları öğrenebilirsiniz.
Elektronik İmza Güvenli midir?
Elektronik imza taklit edilemediği ve kişiye/kuruma özel olarak korunduğu için ıslak imzadan daha güvenlidir. Üçlü bir koruma sistemi ile güvenlik sağlanmaktadır. Kişisel Pc de kurulması, usb modüllü kart/çip ile imzalama işlemi gerçekleştirilmesi ve kırılması çok güç bir şifreleme sistemi ile korunduğu için güvenlidir. Açık kod şifreleme sistemi ile( PKC/publickey kriptography) şifrelenmektedir. E-Bele imzalama işlemi sırasında sizin doküman hash kodu ile alıcı hash kodu değeri birbirini doğrulaması sistemi ile gerçekleştirilmektedir. Klasik ıslak imzalar ile ilgili mevcut hukuki anlaşmazlık, sahtekarlık gibi durumlar elektronik imza işlemlerinde sıfıra yakındır.
- Kişiye/kuruma( yetkili kişilere özel) özeldir.
- Eİmza sahibinin kimlik doğrulaması ve şifresi aracı ile oluşturulması,
- Geçerli elektronik sertifika ile korunması,
- İmzalama işlemi sonrası yapılan değişikliklerin kaydedilmesi,
Özelliklerinden dolayı hukuken geçerliliği kabul edilmektedir. Elektronik imza için kullandığınız cihazınız çalınması veya kaybolması halinde bile 2 kademeli şifre/pin girişi istediği için çok güvenlidir.
Dijital Ortamdaki Tüm Belge ve Dokümanlar E-İmza İle İmzalanabilir Mi?
Yürürlükteki yasal mevzuata göre “Resmi şekle tabi olan işlemler” haricinde (evlilik, veraset, emlak ve gayrimenkul satış, intikal) tüm doküman ve belgeler eimza ile imzalanabilir. Buna 2016 yılında yapılan ek güncellemeler ile Banka Teminat Mektupları da dahil edilmiştir.
E-İmza için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Elektronik imza için bireysel ve kurumsal başvurularda istenen belgeler aşağıdaki şekildedir.
Bireysel E-İmza Başvurusu
- Başvuru sahibinin T.C Kimlik Kartı, T.C Nüfus kâğıdı (T.C No yazılı olması şarttır), Ehliyet, pasaport ’un aslı
- NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) başvuru formu ve taahhütnamesi
Kurumsal E-İmza Başvurusu
- Faaliyet Belgesi( Firmanızın/Şirketinizin bağlı bulunduğu Ticaret Sicil Memurluklarından 6 ay içerisinde alınmış olması şartı vardır)
- Başvuru sahibinin T.C Kimlik Kartı, T.C Nüfus kâğıdı (T.C No yazılı olması şarttır), Ehliyet, pasaport ’un aslı
- Firma/Şirket yetkili imza sirküleri fotokopileri
- NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) başvuru formu ve taahhütnamesi
NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) Nedir?
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunun hukuki ve teknik usulüne ilişkin olarak şahısların özel bilgilerini, geçerlilik süresini içeren akıllı kart olarak üretilen kart ’tır. Bilgisayar, tablet veya bu karta uygun bir giriş ile çalışan usb port çıkışlı bu kartlarda çok güçlü şifreleme sistemi vardır. NES (Nitelikli Elektronik Sertifika) almak isteyenler www.istanbuleimza.com üzerinden bilgi alabilir.
E-imza Kurulumu Nasıl Yapılır?
Öncelikle NES (Nitelikli Elektronik Sertifika)programını kurulumunu bilgisayarınıza kurmanız gerekmektedir.Bu programı eimza başvurusu yapabileceğiniz istanbuleimza.com üzerinden indirebilirsiniz. Bilgisayarınızın sistem özelliklerine göre indireceğiniz uygulama programı ile kısa bir süre içerisinde hazır hale gelecektir.
Elektronik İmzanın Kullanıldığı Yerler Nerelerdir?
- Elektronik İmza Başta E-Devlet Uygulamaları,
- Bankalar
- Sigortacılık İşlemleri
- E-Siparişler, E-Sözleşmeler
- Sosyal Güvenlik Uygulamaları
- Sınav Başvuru Uygulamaları( ÖSYM)
- MEB
- Spor Hizmetleri
- Vergi Ödemeleri
- Sağlık Uygulamaları( E-Reçete)
- Elektronik Oy verme uygulamaları
Ve bu listede olmayan ve sürekli gelişen dijital platformlarda e-imza kullanılmaktadır.
E-imza Ücretleri
İlk kez e-imza sahibi olacaksanız bilmeniz gereken şeylerden bir elektronik imza sahipliğinin belirli süreli olduğudur. Belirsiz süreli e-imza uygulaması şu an için mevcut değildir. Türk vatandaşları için maksimum süre 3 yıldır. Yabancı uyruklular için 1 yıl olarak sunulmaktadır. Her süre sonunda elektronik imzanızı yenilemek durumdasınız. Pek çok sertifika sunucusu yeni elektronik imza ve kep başvurularında paket üyelikler sunmaktadır. Sizlere telefon ve İstanbul için kişisel asistan hizmeti sunan www.istanbuleimza.com hem yeni alımlarda hem de eimza yenilemelerinde kısa sürede çözüm sunmaktadır.
2021 Güncel E-imza ücretleri şu şekildedir
- E-imza + KEP 3 Yıllık= ₺ 690,00 + KDV
- E-imza 3 Yıl₺ 420,00 + KDV
- KEP 3 Yıllık₺ 320,00 + KDV
- UETS(Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi) Paket 1 ₺ 920,00 + KDV
E-imza Yenileme
Süresi dolmamış ve aktif olarak kullanmakta olduğunuz elektronik imzanızı size bu hizmeti sunan sertifika sağlayıcınızdan yenileyebilirsiniz. Dilerseniz istanbuleimza.com üzerinden de uzman desteği alarak hızlıca yenileme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun dışında kendiniz de sertifika sağlayıcı hizmet veren firmadan indireceğiniz e-imza yenileme uygulamasını bilgisayarınıza indirebilir ve adımları takip ederek yenileme işlemini yapabilirsiniz. Bu işlemlerin yapılabilmesi içinNES (Nitelikli Elektronik Sertifika) cihazınızın bilgisayara takılı olması gerekmektedir.
E-imza Bloke Kaldırma
Çalışmayan ve bloke durumda olan elektronik imzanızı tekrar aktif hale getirmek için aşağıdaki adımları takip ederek E-imza Bloke Kaldırmaişlemini yapabilirsiniz.
- Öncelikli olarak bir Tübitak/Bilgen kurumu olan https://kamusm.bilgem.tubitak.gov.tr/ girin.
- Sağ üst köşede yer alan online işlemler menüsüne tıklayın
- Daha sonra e-devlet ile giriş sekmesine girin
- NES işlemler sekmesine giriş yapın
- PIN Oluşturma/Kilit Çözme seçeneğini işaretleyin
- Bilgisayarınızda Java ve Akis kurulumunun olduğunu varsayarak açılan sayfayı takip edin. ( Bilgisayarınızda Java ve Akis uygulaması yoksa İnternet’ten indirebilirsiniz)
- Açılan sayfada KamuSMeImzaUygulamasi.jar açın ve onay kodunu sayfadaki ilgili yere yapıştırın.
- Mac sistemi için yukarıdaki uygulamalardan KamuSMeImzaUygulamasi.jar engellenebilmektedir.
E-imza portunu(Kart Okuyucu) kaybettim. Ne yapmalıyım?
Burada öncelikli olarak e-imza sertifika sağlayıcınız ile iletişime geçebilirsiniz. Yeni kart okuyucu portu için ücreti karşılığında temin edebilirsiniz. Bunun dışında https://ebasvuru.kamusm.gov.tr/kartokuyucu üzerinden talep edebilirsiniz. Kurulum işlemi için bu platform üzerindeki yeni kurulum adımlarını takip edebilirsiniz.
E-imza Uluslararası Yazışmalarda Kullanma
Elektronik imza kanunu kapsamında ESHS (Yabancı Elektronik Hizmet Sağlayıcıları) uygulamalarında esas nokta uluslararası anlaşmalar kapsamında gerçekleşmektedir. Milletlerarası anlaşmalar hükmünde uluslararası yazışmalarda e-imza kullanımı da anlaşmalara bağlıdır. Bu durum ülkelere göre değişkenlik göstermektedir.Elektronik imza kök sertifikası uyumlu uluslararası standartlarının geçerli olması ve hâlihazırda kullanımı şarttır.